Τα οξαλικά οξέα είναι προϊόν μεταβολισμού των τροφών και δεν έχουν κανένα όφελος για τον οργανισμό.
Αποτελούν αμυντικό μηχανισμό των ίδιων των φυτών που τα περιέχουν και γι’αυτό τα κατατάσσουμε στα λεγόμενα αντιθρεπτικά, δηλαδή σε ουσίες που δεσμεύουν τα θρεπτικά στοιχεία άλλων τροφών αποτρέποντας έτσι την απορρόφησή τους.
Ανάμεσα στα θρεπτικά στοιχεία που δεσμεύουν τα οξαλικά είναι και το ασβέστιο. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό του οξαλικού ασβεστίου, που είναι μη απορροφήσιμο και συνδέει τα οξαλικά με την δημιουργία λίθων στα νεφρά.
Διαπιστώνεται πως ο πιο συνηθισμένος τύπος λιθίασης των νεφρών (80%), είναι από ασβέστιο και οξαλικά. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εάν γίνει ανάλυση των λίθων.
Επομένως, άτομα που πάσχουν συχνά από νεφρολιθίαση, είναι απαραίτητο να περιορίσουν σημαντικά την πρόσληψη τροφών με αυξημένα οξαλικά. Αυτά αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα
| Σπανάκι | |
| Παντζάρι | |
| Ντομάτα /ντοματίνια | Νυχτανθή λαχανικά Χωρίς φλούδα και χωρίς σπόρους και κατανάλωση μόνο όταν είναι η εποχή τους!!! |
| Μελιτζάνες | |
| Πιπεριές | |
| Φυστίκια αράπικα | |
| Κάσιους | |
| Αμύγδαλα | |
| Φουντούκια | |
| Όσπρια | |
| Σόγια | Μαζί με τα παραπροϊόντα : τόφου, ρόφημα κτλ |
Λιγότερα οξαλικά έχουν τα Φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια
Αξίζει να σημειώσουμε πως το μαγείρεμα μειώνει ελαφρώς τα οξαλικά οξέα. Άρα προτιμήστε π.χ. μαγειρεμένο σπανάκι αντί ώμο στη σαλάτα όπως επίσης και το καλό μούλιασμα.
Προτείνουμε λοιπόν όλα τα όσπρια να μουλιάζονται 48 με 72 ώρες πριν μαγειρευτούν αλλάζοντας τον νερό 2-3 φορές στο 24ωρο.
Σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, καλό είναι να τους μουλιάζετε 3 έως 8 ώρες και να αφαιρείτε τις φλούδες αφού τους ξεπλύνετε πολύ καλά. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται άμεσα γιατί ειδάλλως αναπτύσσονται βακτήρια και αφλατοξίνες.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόληψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C (>2.000 mg την ημέρα ) γιατί η περίσσεια της μετατρέπεται σε οξαλικό οξύ.
Τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά καλό είναι να συνδυάζονται με μηλόξυδο και γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι). Αυτή η τακτική βοηθάει τον περιορισμό στην απορρόφηση τους.
Υπεύθυνη διατροφική υποστήριξη
Αντιμετωπίζετε προβλήματα νεφρολιθίασης, ή άλλης νεφρολογικής πάθησης;
Στο Διαιτολογικό μας γραφείο διαθέτουμε την γνώση και την κατάλληλη κατάρτιση για να σας βοηθήσουμε στο θέμα της υγείας των νεφρών σας, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας και την επιστημονική ομάδα που σας παρακολουθεί.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- Καλέστε μας στο 2310776797
- Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- Στείλε μας email στο info@saripanagiotou.gr





