Οξαλικά οξέα

Οξαλικά οξέα: Τροφές που τα περιέχουν & προβλήματα που δημιουργούν

Τα οξαλικά οξέα είναι προϊόν μεταβολισμού των τροφών και δεν έχουν κανένα όφελος για τον οργανισμό.

Αποτελούν αμυντικό μηχανισμό των ίδιων των φυτών που τα περιέχουν και γι’αυτό τα κατατάσσουμε στα λεγόμενα αντιθρεπτικά, δηλαδή σε ουσίες που δεσμεύουν τα θρεπτικά στοιχεία άλλων τροφών αποτρέποντας έτσι την απορρόφησή τους.

Ανάμεσα στα θρεπτικά στοιχεία που δεσμεύουν τα οξαλικά είναι και το ασβέστιο. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό του οξαλικού ασβεστίου, που είναι μη απορροφήσιμο και συνδέει τα οξαλικά με την δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Διαπιστώνεται πως ο πιο συνηθισμένος τύπος λιθίασης των νεφρών (80%), είναι από ασβέστιο και οξαλικά. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εάν γίνει ανάλυση των λίθων.

Επομένως, άτομα που πάσχουν συχνά από νεφρολιθίαση, είναι απαραίτητο να περιορίσουν σημαντικά την πρόσληψη τροφών με αυξημένα οξαλικά. Αυτά αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα

Σπανάκι 
Παντζάρι 
Ντομάτα /ντοματίνιαΝυχτανθή λαχανικά Χωρίς φλούδα και χωρίς σπόρους και κατανάλωση μόνο όταν είναι η εποχή τους!!!
Μελιτζάνες
Πιπεριές
Φυστίκια αράπικα 
Κάσιους 
Αμύγδαλα 
Φουντούκια 
Όσπρια 
ΣόγιαΜαζί με τα παραπροϊόντα : τόφου, ρόφημα κτλ

Λιγότερα οξαλικά έχουν τα Φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μαγείρεμα μειώνει ελαφρώς τα οξαλικά οξέα. Άρα προτιμήστε π.χ. μαγειρεμένο σπανάκι αντί ώμο στη σαλάτα όπως επίσης και το καλό μούλιασμα.

Προτείνουμε λοιπόν όλα τα όσπρια να μουλιάζονται 48 με 72 ώρες πριν μαγειρευτούν αλλάζοντας τον νερό 2-3 φορές στο 24ωρο.

Σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, καλό είναι να τους μουλιάζετε 3 έως 8 ώρες και να αφαιρείτε τις φλούδες αφού τους ξεπλύνετε πολύ καλά. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται άμεσα γιατί ειδάλλως αναπτύσσονται βακτήρια και αφλατοξίνες.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόληψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C (>2.000 mg την ημέρα ) γιατί η περίσσεια της μετατρέπεται σε οξαλικό οξύ.

Τρόφιμα που περιέχουν οξαλικά καλό είναι να συνδυάζονται με μηλόξυδο και γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι). Αυτή η τακτική βοηθάει τον περιορισμό στην απορρόφηση τους.

Υπεύθυνη διατροφική υποστήριξη

Αντιμετωπίζετε προβλήματα νεφρολιθίασης, ή άλλης νεφρολογικής πάθησης;

Στο Διαιτολογικό μας γραφείο διαθέτουμε την γνώση και την κατάλληλη κατάρτιση για να σας βοηθήσουμε στο θέμα της υγείας των νεφρών σας, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας και την επιστημονική ομάδα που σας παρακολουθεί. 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Δείτε ακόμα

Σχετικές αναρτήσεις

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή: Μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό

Η ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating) είναι μια προσέγγιση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Επικεντρώνεται στην ιδέα να ακούμε το σώμα μας και να κατανοούμε τις ανάγκες μας κατά τη διάρκεια του γεύματος αντί να αφήνουμε συνήθειες, στρες ή εξωτερικούς παράγοντες να μας επηρεάζουν. Σκοπός είναι να τρώμε προσεκτικά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά και δίνοντας προσοχή

Οξαλικά οξέα

Οξαλικά οξέα: Τροφές που τα περιέχουν & προβλήματα που δημιουργούν

Τα οξαλικά οξέα είναι προϊόν μεταβολισμού των τροφών και δεν έχουν κανένα όφελος για τον οργανισμό. Αποτελούν αμυντικό μηχανισμό των ίδιων των φυτών που τα περιέχουν και γι’αυτό τα κατατάσσουμε στα λεγόμενα αντιθρεπτικά, δηλαδή σε ουσίες που δεσμεύουν τα θρεπτικά στοιχεία άλλων τροφών αποτρέποντας έτσι την απορρόφησή τους. Ανάμεσα στα θρεπτικά στοιχεία που δεσμεύουν τα

Μεταβολομική Ανάλυση

Μεταβολομική : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μεταβολομική ανάλυση είναι μια επιστημονική μέθοδος που μελετά την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των μεταβολιτών στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα μέσα στο κύτταρο.

Οι μεταβολίτες είναι πολύ μικρά μόρια, όπως βιταμίνες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, που προκύπτουν από τις χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού. Μέσω της ανάλυσης παρέχεται μια πλήρη εικόνα της μεταβολικής κατάστασης και των βιοχημικών διαδικασιών που συμβαίνουν μέσα στον  οργανισμό καθιστώντας το σύμμαχο ενάντια στις νόσους.

Ψωρίαση και διατροφή

Ψωρίαση και διατροφή

Η Ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο σχετίζεται σημαντικά με την διατροφή και την κατάσταση θρέψης. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλεί την εμφάνιση κόκκινων, φολιδωτών περιοχών, συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, την πλάτη, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής. Η Ψωρίαση συναντάται συχνά σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

διατροφή για χασιμότο

Διατροφή για Χασιμότο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή για Χασιμότο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ίσως το πιο διαδεδομένο αυτοάνοσο νόσημα στις μέρες μας. Απαντάται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό, λόγω της ορμονικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει το γυναικείο φύλο. Επηρεάζει μεταβολικά τον οργανισμό ίσως περισσότερο από κάθε άλλο αυτοάνοσο, εξαιτίας της φύσης του θυρεοειδή

Κύλιση στην κορυφή