διατροφή για χασιμότο

Διατροφή για Χασιμότο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή για Χασιμότο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ίσως το πιο διαδεδομένο αυτοάνοσο νόσημα στις μέρες μας. Απαντάται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό, λόγω της ορμονικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει το γυναικείο φύλο.

Επηρεάζει μεταβολικά τον οργανισμό ίσως περισσότερο από κάθε άλλο αυτοάνοσο, εξαιτίας της φύσης του θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος ελέγχει πλήθος μεταβολικών διαδικασιών (ρύθμιση πείνας/κορεσμού, ύπνου, θερμοκρασίας σώματος, ορμονών φύλου, διαχείριση ενέργειας, κτλ).

Συνυπάρχει πολύ συχνά και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η κοιλιοκάκη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθιματώδης λύκος και η ψωρίαση. Επίσης, θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα δούμε πολύ συχνά να έχουν ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξία στη γλουτένη, πέτρες ή λάσπη στη χολή, αντίσταση στην ινσουλίνη, αναιμία, ανωμαλίες έμμηνου ρύσεως και τριχόπτωση.

Τα συμπτώματα αυτά, εάν προϋπάρχουν της διάγνωσης, θα θορυβήσουν τον ασθενή να ανατρέξει σε περεταίρω ενδοκρινολογικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση Hashimoto, όπως και στα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων:

  • μια βιοχημική απορρύθμιση που προκλήθηκε από χρόνιες* θρεπτικές ελλείψεις, έλλειψη βιταμίνης D3, κακή διατροφή, διαταραγμένο ύπνο και ελλιπή άσκηση
  • ένας γονιδιακός παράγοντας που πιθανόν κληρονομήθηκε από γενιά σε γενιά (στη νόσο Hashimoto ιδιαίτερο ρόλο παίζει η μητέρα)
  • μια περίοδος έντονου στρες που πυροδότησε την ενεργοποίηση της νόσου.

*στην ορολογία της ιατρικής χρόνιο θεωρείται οποιοδήποτε θέμα επηρεάζει τον οργανισμό από 3 μήνες και πάνω.

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή για Χασιμότο

Η θρεπτική αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο θεραπείας.

Είναι μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό οι ασθενείς με Hashimoto παρότι αποκαθιστούν τη θυρεοειδική τους δυσλειτουργία με τη λήψη της κατάλληλης αγωγής από τον ενδοκρινολόγο τους, να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα που δεν μπορούν να τα εξηγήσουν ή που τα έχουν συνηθίσει και τα θεωρούν «φυσιολογικά».

Δύο από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα και η δυσκολία στην απώλεια βάρους παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες των ασθενών.

Δυσκοιλιότητα και εντερικό μικροβίωμα στη νόσο Hashimoto

Σε ότι αφορά την πεπτική λειτουργία, αυτή συνήθως στον υποθυρεοειδισμό επιβραδύνεται.

Η χαμηλή κινητικότητα του εντέρου και η επιβράδυνση της πέψης, σε συνδυασμό με ένα διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα (δυσβίωση*) οδηγεί σε συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Κύριο χαρακτηριστικό η δυσκοιλιότητα και οι εναλλαγές με διάρροια.

Οι κατάλληλες διατροφικές τακτικές και η συμπληρωματική χορήγηση έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της συνθήκης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Απώτερος στόχος της αποκατάστασης του εντερικού μικροβιώματος με την κατάλληλη διατροφή για Χασιμότο είναι η βελτίωση της έκβασης της ίδιας της νόσου.

Η Hashimoto φαίνεται να πυροδοτείται από την διαπερατότητα του εντέρου, δηλαδή το «σπάσιμο» των δεσμών που φυσιολογικά υπάρχουν μεταξύ των εντεροκυττάρων. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η ανοσοαντίδραση και η πιθανότητα δημιουργίας φλεγμονής. Αυτές οι καταστάσεις του εντέρου (δυσβιώση και διαπερατότητα) είναι από τους ισχυρότερους βιοχημικούς παράγοντες στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, γενικότερα.

διαπερατό έντερο
*Δυσβίωση είναι η αύξηση του πληθυσμού παθογόνων βακτηρίων και μείωση των φιλικών

Ο ρόλος της γλουτένης στην διατροφή για Χασιμότο

Είναι πολλές οι έρευνες που σχετίζουν την έξαρση των συμπτωμάτων της Hashimoto με την κατανάλωση σιτηρών και γλουτένης.

Στην πραγματικότητα παρατηρούμε πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, όταν περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση γλουτένης οδηγούνται σταδιακά σε ύφεση των συμπτωμάτων και σταθεροποίηση της TSH. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη του εμπορίου είναι πολύ υψηλά σε σάκχαρα. Περιέχουν κακής ποιότητας άλευρα που οδηγούν σταδιακά σε αντίσταση στην ινσουλίνη κι ενίσχυση της φλεγμονής.

Επομένως δεν αρκεί η στείρα οδηγία να μειωθεί η κατανάλωση γλουτένης. Η διατροφή για Χασιμότο χρειάζεται σωστή καθοδήγηση από έμπειρο διατροφολόγο ώστε να γίνει η απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα  μάθει ποια προϊόντα του εμπορίου είναι κατάλληλα γι αυτόν. Παράλληλα, θα πάρει θρεπτικές συνταγές προκειμένου να φτιάχνει μόνος του ότι χρειάζεται, όταν έχει τη δυνατότητα.

Δυσκολία στην απώλεια βάρους και ινσουλινοαντίσταση σε ασθενείς με Hashimoto

Η ρύθμιση του βάρους στους ασθενείς με Hashimoto είναι πολύ συχνά ένα μείζον θέμα.

Η μεταβολική λειτουργία κινείται πιο αργά με αποτέλεσμα οι καύσεις να μην γίνονται «ζωηρά». Κυρίως όμως γιατί άλλες μεταβολικές διαδικασίες επηρεάζουν τη λήψη ενέργειας. Συνήθως οι ασθενείς με Hashimoto πεινούν πιο συχνά, έχουν το αίσθημα του ανικανοποίητου και δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον κορεσμό.

Το αποτέλεσμα είναι να τσιμπολογάνε ή να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά και τρόφιμα με υψηλά σάκχαρα. Είναι χαρακτηριστική η αναζήτηση γλυκών αμέσως μετά το γεύμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά οφείλεται σε μια κατάσταση που λέγεται αντιδραστική ή μεταγευματική υπογλυκαιμία και διορθώνεται με εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες.

Ταυτόχρονα η ίδια η νόσος πολύ συχνά οδηγεί σε κόπωση, μυϊκή αδυναμία και κακό ύπνο άρα ελλιπή ξεκούραση. Αυτές οι καταστάσεις «φορτώνουν» τους ασθενείς με ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες μπορούν να κάψουν, άρα τελικά βάζουν βάρος.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με υψηλά σάκχαρα και η ίδια η ορμονική ανισορροπία της Hashimoto, προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία). Αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε μια κατάστασή κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Σε αυτή τη φάση, η απώλεια βάρους δυσκολεύεται. Τόσο η υπερπαραγωγή ινσουλίνης, όσο και η μειωμένη ανταπόκριση των κυττάρων σε αυτήν, οδηγεί στη μείωση της καύσης του λίπους. Ταυτόχρονα, οδηγεί στην πιο έντονη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Γι΄αυτό οι ασθενείς με Hashimoto πολύ συχνά έχουν σωματότυπο με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. 

Και πάλι, μια σωστή διατροφή για Χασιμότο με την κατάλληλη χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του οργανισμού αλλά και την καλύτερη διαχείριση των σακχάρων και τη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης.

Έλλειψη βιταμίνης D3 και Hashimoto

Η βιταμίνη D3 είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την διατήρηση της υγείας και την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σταθερά επίπεδα στο αίμα άνω των 50 ng/mL έχουν συσχετισθεί με την μείωση εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων γενικότερα. Επιπρόσθετα, η χορήγησή της στη μη ενεργή της μορφή δεν δημιουργεί τοξικότητα!

Συγκεκριμένα, στη νόσο Hashimoto οι έρευνες αποδεικνύουν τη σημαντικότητα χορήγησης βιταμίνης D3 στη σταθεροποίηση της νόσου και στη μη εμφάνιση άλλου αυτοάνοσου. Μάλιστα, πολύ συχνά οι ασθενείς χρειάζονται υψηλότερες δόσεις προκειμένου να πετύχουν βέλτιστες τιμές στο αίμα, λόγω της λεγόμενης αντίστασης στην βιταμίνη D που συχνά υπάρχει σε ασθενείς με αυτοάνοσα.

Θα πρέπει επομένως να χορηγηθεί η κατάλληλη δοσολογία υπό την εποπτεία ενός καλά καταρτισμένου Κλινικού Διατροφολόγου ή ιατρού. Χαμηλότερες δόσεις από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται εξατομικευμένα ο κάθε ασθενής δεν θα οδηγήσουν στην επιθυμητή βελτίωση των ορίων στο αίμα και θα καθυστερήσει σημαντικά η βελτίωση της υγείας.

Διατροφικές ελλείψεις και εμφάνιση της νόσου Hashimoto

Επιπλέον θρεπτικά στοιχεία εκτός της βιταμίνης D3, όπως το χρώμιο, το σελήνιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β12, ινοσιτόλη), η βιταμίνη Κ2, τα προβιοτικά ένζυμα, το α-λιποϊκό οξύ, και τα ω3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά για τη θυρεοειδική λειτουργία και η έλλειψή τους οδηγεί συχνά σε αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό.  Εάν οι ελλείψεις τους δεν εντοπιστούν έγκαιρα, επιδεινώνονται τα συμπτώματα παρά την φαρμακευτική αγωγή. 

Είναι απαραίτητη η αναπλήρωσή τους μέσω διατροφής και συμπληρωματικής αγωγής στην κατάλληλη θεραπευτική δοσολογία προκειμένου να σταθεροποιηθεί η νόσος και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Η λήψη συμπληρωμάτων από μη γνώστες ή η σπασμωδική λήψη ενός μόνο στοιχείου δεν επαρκεί και δεν θα οδηγήσει σε κάποιο όφελος.

Ένας καλά καταρτισμένος διατροφολόγος με την ταυτόχρονη συνεργασία ενός γνώστη στα συμπληρώματα Ιατρού μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα τον ασθενή, ώστε να έχει ύφεση των συμπτωμάτων και σταθεροποίηση του αυτοάνοσου.

Η εμπειρία μας στην διατροφή για Χασιμότο

Χρειάζεστε επιστημονική καθοδήγηση και διατροφή για Χασιμότο;

Στο διαιτολογικό μας γραφείο διαθέτουμε την κατάρτιση και την εμπειρία να σας βοηθήσουμε στην καλύτερη έκβαση της νόσου Hashimoto. Μπορούμε να σας οδηγήσουμε στην ύφεση των παράπλευρων συμπτωμάτων, να καλύψουμε με την κατάλληλη διατροφή τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού. Τελικός μας στόχος η ρύθμιση του βάρους και οι σωστές και τεκμηριωμένες οδηγίες για τη λήψη συμπληρωμάτων, όπου είναι απαραίτητο.

Η πολυετής συνεργασία μας με την Metabolomic Medicine μας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε επιπλέον εξειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις στις οποίες φαίνονται οι πραγματικές ελλείψεις του οργανισμού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Προγραμματίστε μια συνεδρία με το Διαιτολογικό γραφείο μας δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Παρέχουμε υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαδικτυακά σε ποιότητα High Definition. Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας όποιον από τους πάρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Κοινοποιήστε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Δείτε ακόμα

Σχετικές αναρτήσεις

διατροφή για χασιμότο

Διατροφή για Χασιμότο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή για Χασιμότο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ίσως το πιο διαδεδομένο αυτοάνοσο νόσημα στις μέρες μας. Απαντάται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό, λόγω της ορμονικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει το γυναικείο φύλο. Επηρεάζει μεταβολικά τον οργανισμό ίσως περισσότερο από κάθε άλλο αυτοάνοσο, εξαιτίας της φύσης του θυρεοειδή

OnCamera.gr

Συνέντευξη της Στέλλας Σαρηπαναγιώτου στο OnCamera.gr

Ένας στους τρείς ανθρώπους πάσχει από κάποια πάθηση του εντέρου. Η σχέση της διατροφής και η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας τα χρόνια της πάνδημίας με το μικροβίωμα του εντέρου είναι πολύ ισχυρή και αλληλένδετη. Παρακολουθήστε την συνέντευξη της κ.Στέλλας Σαρηπαναγιώτου στην διαδικτυακή εκπομπή Diet Coaching με οικοδεσπότη τον Ευάγγελο Ζουμπανέα.

ενημέρωση για την κοιλιοκάκη

Εκδήλωση ενημέρωσης για την Κοιλιοκάκη στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας

Εκδήλωση ενημέρωσης για την Κοιλιοκάκη πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Thessaloniki Food Festival και του συλλόγου Δράση για την Κοιλιοκάκη. Όσο ακόμα ο ήλιος έκαιγε, κόντρα στα προγνωστικά του καιρού, η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη. Δεκάδες άτομα συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο της Schar

medNutrition.gr

Συνέντευξη της Στέλλας Σαρηπαναγιώτου στο medNutrition.gr

Συνέντευξη για τις Διατροφικές Παρεμβάσεις σε ασθενείς με Κοιλιοκάκη έδωσε η Κλινική Διαιτολόγος Στέλλα Σαρηπαναγιώτου στο medNutrition.gr. Η κοιλιοκάκη είναι ως γνωστόν το αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί μια σειρά σοβαρών γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως η καταστροφή των εντερικών λαχνών στο λεπτό έντερο. Η νόσος φαίνεται να έχει μεγάλο επιπολασμό τα τελευταία χρόνια και

γυναικεία επιχειρηματικότητα

Βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας

Η Στέλλα Σαρηπαναγιώτου έλαβε βραβείο “Γε΄νέο Επιχειρείν” στη κατηγορία Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος ΣΕΓΕ. Η Στέλλα Σαρηπαναγιώτου είναι Διατροφολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Διατροφική Ιατρική. Οι εξειδικεύσεις της αφορούν περιστατικά αδηφαγίας, παχυσαρκίας, βουλιμίας, ανορεξίας, μεταβολικών, εντερικών και αυτοάνοσων παθήσεων. Οι αθλητές

Scroll to Top