Η Ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο σχετίζεται σημαντικά με την διατροφή και την κατάσταση θρέψης.
Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία προκαλεί την εμφάνιση κόκκινων, φολιδωτών περιοχών, συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, την πλάτη, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής.
Η Ψωρίαση συναντάται συχνά σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Μπορεί επίσης να υπάρχει συννοσηρότητα με άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρθρίτιδα, αντίσταση στην ινσουλίνη, ευερέθιστο έντερο και υπέρταση.
Η Ψωριασική Αρθρίτιδα προσβάλλει το 30% των ασθενών, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη.
Η σημασία της διατροφής στην Ψωρίαση
Μια διατροφή η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας χρειάζεται, λειτουργεί ως πρόληψη για την εμφάνιση της και θετικά στην έκβαση της νόσου.
Η εξ’αρχής βιοχημική ανισορροπία στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και η έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά είναι αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης της νόσου, όπως ισχύει για τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η Ψωρίαση χαρακτηρίζεται ως φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενεργή φλεγμονή στον οργανισμό και άρα εξαντλούνται οι αποθήκες θρεπτικών συστατικών. Σε ασθενείς που ήδη νοσούν, οργανισμός τους έχει ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά, οπότε χρειάζεται απόλυτη επάρκεια θρεπτικών συστατικών.
Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστούμε ότι το σώμα μας έχει ταυτόχρονα να διαχειριστεί την ίδια τη νόσο αλλά και τις καθημερινές ζωτικές του λειτουργίες.
Ψωρίαση και Εντερικό Μικροβίωμα
Ως μικροβίωμα εννοούμε τον πληθυσμό (τρισεκατομμύρια) των μικροοργανισμών και βακτηρίων με τα οποία «συγκατοικούμε» στο σώμα μας.
Αυτά είναι υπεύθυνα για πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού όπως την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, παίζουν ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού. Νέες έρευνες αποδεικνύουν την σπουδαιότητά τους για την υγεία και τη μακροζωία μας.
Φυσιολογικά στον οργανισμό μας συνυπάρχουν αρμονικά τα φιλικά βακτήρια μαζί με κάποιους μικρούς πληθυσμούς ουδέτερων ή εν δυνάμει παθογόνων. Σε άτομα με Ψωρίαση, παρατηρούνται συχνά αλλαγές στην ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου, συνήθως αύξηση των παθογόνων βακτηρίων και μείωση των φιλικών (δυσβίωση). Αυτές οι ανισορροπίες μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της φλεγμονώδους διαδικασίας και την εμφάνιση χρόνιας νόσου.
Επίσης, πολύ συχνά παρατηρείται αλλαγή στην εντερική ακεραιότητα. Δηλαδή, κυτταρικές βλάβες της εσωτερική στοιβάδας του εντέρου (βλεννογόνος) η οποία οδηγεί σε αυξημένη διαπερατότητα του (Leaky Gut).
Αυτό μπορεί να επιτρέψει την είσοδο τοξικών ουσιών στην αιματική κυκλοφορία, κάτι που δημιουργεί μια ανοσοαντίδραση και τοπική φλεγμονή, ενισχύοντας έτσι τις γενικότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού.
Το εντερικό μικροβίωμα έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ανισορροπίες σε αυτό μπορεί να προκαλέσουν την υπερδραστηριότητα του. Αυτό είναι ακόμα ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυτοάνοσες αντιδράσεις και την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής.
Όπως είναι αντιληπτό από τα παραπάνω, η εντερική υγεία μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του οργανισμού και η διατάραξή της να συμβάλει στην εκδήλωση διαφόρων νόσων όπως και δερματικών προβλημάτων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι που συμβάλλουν στην εμφάνιση της Ψωρίασης.
Ο ρόλος των προβιοτικών
Η δια του στόματος χορήγηση προβιοτικών σε ψωριασιακούς ασθενείς μπορεί να ωφελήσει τόσο το εντερικό μικροβίωμα όσο και το μικροβίωμα του δέρματος. Ανάλογα με τα εντερικά συμπτώματα -εάν συνυπάρχουν ή όχι- ο ειδικός θεραπευτής (Διατροφολόγος ή Ιατρός) προτείνει την κατάλληλη συμπληρωματική αγωγή.
Στην περίπτωση της αποκατάστασης του μικροβιώματος του δέρματος, οι Δερματολόγοι ενισχύουν την θεραπεία με ειδικές κρέμες πλούσιες σε προβιοτικά, που συχνά είναι πολύ ανακουφιστικές.
Δερματικές θεραπείες υπάρχουν ποικίλες και μπορείτε να τις συζητήσετε με τον Ιατρό σας.
Ινσουλινοαντίσταση σε ασθενείς με Ψωρίαση
Η μεγάλη κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλά σάκχαρα (γλυκά, ζάχαρη, μέλι, λευκό ψωμί, πατάτες, επεξεργασμένα προϊόντα, κτλ) και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οδηγεί σε αυξημένη ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία) και τελικά σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αυτή η συνθήκη είναι από μόνη της μια φλεγμονώδης κατάσταση και δημιουργεί ένα υπόστρωμα για επιπλέον φλεγμονώδη νοσήματα. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει διαβήτη για να υποψιαστούμε την ινσουλινοαντίσταση. Οι περισσότεροι με αυτήν την μεταβολική ανισορροπία της γλυκαιμίας είναι αδιάγνωστοι για πολλά χρόνια μέχρι να εμφανίσουν τελικά κάποιο σχετικό νόσημα.
Σε ασθενείς με ψωρίαση, οι διαταραχές γλυκόζης είναι ακόμα ένας αιτιολογικός παράγοντας. Πολύ συχνά, τα συμπτώματα και οι δερματικές αλλοιώσεις ηρεμούν σημαντικά όταν η διατροφή τους ρυθμιστεί κατάλληλα.
Εάν εξετάσουμε και το αντίστροφο σενάριο που κάποιος έχει ασθενήσει ήδη από αυτοάνοσο νόσημα, θα διαπιστώσουμε πως, επειδή οι μεταβολικές διαδικασίες δυσχεραίνουν και η παραγωγή ενέργειας δεν επαρκεί, είναι συχνή η τάση για κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε σάκχαρα.
Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά είναι ικανή να βελτιώσει του μηχανισμούς πείνας και κορεσμού κι έμμεσα την έκβαση της νόσου!
Ψωρίαση και Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα διατήρησης της υγείας μας!
Η στήριξη που παρέχει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι επιβεβαιωμένη. Ειδικότερα, πληθώρα ερευνών την συσχετίζουν με την θετική ανταπόκριση του οργανισμού στις χρόνιες παθήσεις και τα αυτοάνοσα. Στην Ψωρίαση υπερτονίζεται η σημασία της βιταμίνης D και για έναν ακόμα λόγο.
Η δραστική μορφή της βιταμίνης D3, (η 1,25(OH)2D3), ρυθμίζει την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων (κερατινοκυττάρων), επιβραδύνοντας τον πολλαπλασιασμό τους κι ενισχύοντας τη διαφοροποίησή τους.
Στην Ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί την υπερβολική παραγωγή κερατινοκυττάρων, οδηγώντας σε συσσώρευση και χαρακτηριστικές βλάβες. Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει αυτή τη διαδικασία και να καταστείλει την τοπική φλεγμονή. Γι’ αυτό, τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν το καλοκαίρι, όταν αυξάνεται η σύνθεσή της μέσω της έκθεσης στον ήλιο.
Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητη η διατήρηση υψηλών επίπεδα βιταμίνης 25(OH)D3 > 50 ng/ml. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλου συμπληρώματος, στη δόση που θα προτείνει ο ειδικός. Στις μέρες μας δυστυχώς, η φυσική έκθεσή μας στον ήλιο δεν είναι τόσο συχνή.
Άλλες ελλείψεις που παρατηρούνται
Σε πάσχοντες με Ψωρίαση σημαντικοί παράγοντες θρέψης είναι
- η βιταμίνη D3
- οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- η βιταμίνης K
- ο ψευδάργυρος
- η βιταμίνη C
- η βιταμίνη Ε
- τα φιλικά βακτήρια του εντέρου (προβιοτικά)
- το μαγνήσιο
Διατροφή για την Ψωρίαση
Ποια είναι η λύση λοιπόν;
Μια εξατομικευμένη διατροφή που παρέχει επάρκεια θρεπτικών συστατικών συνδυαστικά με τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, όταν αυτά κριθούν απαραίτητα και στις δόσεις που μόνο ο ειδικός θεραπευτής σας προτείνει αυστηρά για εσάς.
Η εμπειρία του Διαιτολογικού μας γραφείου
Αν είσαι ασθενής με Ψωρίαση θα είναι βοηθητικό για την πορεία της νόσου σου να γνωρίσεις την σημασία της διατροφής και της θρεπτικής αποκατάστασης.
Το Διαιτολογικό μας γραφείο είναι εδώ για να σου λύσει όλες τις απορίες. Η κλινική εμπειρία μας είναι πολυετής και μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια.
Ταυτόχρονα, έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ειδικές εξετάσεις που λέγονται Μεταβολομικές Αναλύσεις, οι οποίες ανιχνεύουν τις βιοχημικές ανισορροπίες του οργανισμού και βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της νόσου.
Αυτές οι αναλύσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Metabolomic Medicine Dr.Tsoukalas της οποίας είμαστε συνεργάτες από το 2010. Κύριος στόχος μας είναι η ύφεση των συμπτωμάτων αλλά και η συνολική σου υγεία.
Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σε εξυπηρετεί:
- Κάλεσε μας στο 2310776797
- Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας
- Στείλε μας email στο info@saripanagiotou.gr






